Η αναπτυξιακή διαταραχή αφορά τη σχέση του παιδιού με τους ανθρώπους, και πρώτα από όλα με τους γονείς του. Αν κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτό τον τομέα, βγαίνουν έντονα συναισθήματα στην επιφάνεια. Όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν μια καλή, χαρούμενη και υγιής σχέση με το παιδί τους, αλλά όταν το παιδί έχει αυτισμό, τότε τι γίνεται;; Το αυτιστικό παιδί δείχνει να προτιμά αντικείμενα. Αυτό δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην επικοινωνία και τη σχέση με αυτό και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη οι γονείς να γνωρίσουν τι σημαίνει αυτισμός και με ποιο τρόπο μπορούν να μάθουν επιθυμητές συμπεριφορές στο παιδί τους.
Μπορούμε να έχουμε ουσιαστική επαφή με το παιδί, να το χαιρόμαστε και να το βοηθήσουμε στην εξέλιξή του. Τα παρακάτω μαθήματα δείχνουν τον δρόμο για επαφή, χαρά, αποδοχή και πρόοδο.
Στόχοι:
♥ Ενημέρωση για τον αυτισμό: γιατί μας στοιχίζει, τι είναι το μεγαλύτερο θέμα και πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε;
♥ Ενθάρρυνση στο θεραπευτικό παιχνίδι που οδηγεί το παιδί στην κοινωνικότητα, αμοιβαιότητα, επαφή και επικοινωνία. Μας βοηθάει να χαιρόμαστε το παιδί μας καθημερινά.
♥ Γνωριμία με άλλους γονείς: κανείς δεν είναι ποτέ μόνος του. Μοιράζοντας με τους άλλους, ξαλαφρώνουμε τον εαυτό μας!
♥ Επίλυση πρακτικών καθημερινών προβλημάτων, προτεραιότητες: τι απαγορεύουμε, τι επιτρέπουμε, πώς μπορούμε να σκηνοθετήσουμε μια κατάσταση ώστε το παιδί καταλαβαίνει τι περιμένουμε από αυτό;
♥ Διατύπωση στόχων για το παιδί αλλά και για τον γονιό
♥ Ανταλλαγή ιδεών και απόψεων
♥ Καθοδήγηση και στήριξη
♥ Πώς μπορούμε να νιώθουμε καλά και χαλαροί, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί
Επειδή θέλουμε να πετύχουμε αλλαγές μέσα μας, παίζουμε συχνά βιωματικά παιχνίδια!